Η αναλυτική επιστολή με τις αντιρρήσεις της τρόικας για την «ελληνική» ρύθμιση της διακοψιμότητας όπως όλα δείχνουν δεν θα φανεί αρκετή για να μπλοκαριστεί το μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση που εκκρεμούσε προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο που έχει ψηφιστεί καθιερώνεται το μέτρο της «διακοψιμότητας», δηλαδή της δυνατότητας σύναψης ειδικών συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και σε
μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, βάσει των οποίων ο ΑΔΜΗΕ, όταν έχει ανάγκη, να μειώνει μέχρι ένα συμφωνημένο σημείο την παρεχόμενη προς αυτούς ισχύ, και σε αντιστάθμισμα προσφέρει μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος. Το κόστος του μέτρου θα επιβαρύνει τους παραγωγούς ρεύματος, μέσω του «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού», ωστόσο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον τελικό επιμερισμό αυτού του κόστους.
Το μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως υπό το φως των εξελίξεων είναι εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις που θα καταστήσουν το μέτρο αποδεκτό από την Κομισιόν ή αντίθετα η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση παρά τις κοινοτικές αντιρρήσεις υπό την πίεση που δημιουργούν τα πρόσφατα και τα επικείμενα ηχηρά λουκέτα στη βιομηχανία.
Πάντως η διακοψιμότητα δε θα είναι το μόνο μέτρο που θα ανακοινωθεί για την ενίσχυση της βιομηχανίας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οι πληροφορίες περί σύγκλισης Αθήνας και Μόσχας για το θέμα της τιμής του αερίου, θα δώσουν εκτός απροόπτου στην κυβέρνηση την ευκαιρία να ανακοινώσει την έκπτωση που θα απευθύνεται και στη βιομηχανία.
Αντίθετα στις καλένδες παραπέμπεται το μέτρο της αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων, που θεωρείται από πλευράς βιομηχανικών καταναλωτών πιο ώριμο αλλά και αποδεκτό από την κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα εκφράζονται έντονες ανησυχίες σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει το ελληνικό δημόσιο στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Εάν είναι να δώσουν ένα «αμφισβητούμενο» από την ΕΕ μέτρο, το οποίο πιθανότατα θα καταπέσει σύντομα στα κοινοτικά όργανα και από την άλλη μεριά δώσουν στη ΔΕΗ το πράσινο φως να χρεώνει όσο θέλει το ρεύμα, τότε η ενεργοβόρος βιομηχανία οδηγείται σε οριστικό τέλος, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου. Εκείνο που χρειάζεται η βιομηχανία, είναι ένα συνολικό πακέτο δέσμης μέτρων που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως η αντιστάθμιση, η διακοψιμότητα, καθώς και μειώσεις σε ρυθμιστικές και φορολογικές χρεώσεις, που θα καταστήσουν βιώσιμο το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου