Το τελευταίο «κρούσμα» των τραγικών συνεπειών που έχει για την ελληνική βιομηχανία το υψηλότατο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρισμός και αέριο) αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Χαλυβουργικής με την οποία γνωστοποίησε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα το 80% του προσωπικού της.
Ως βασική αιτία γι αυτή την απόφαση, η οποία προβλέπει ότι 200 από τους 263 εργαζόμενους τίθενται σε διαθεσιμότητα έξι εβδομάδων, από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η εταιρία προέβαλε την αδυναμία της να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος.
Βάσει της απόφασης, οι εργαζόμενοι χάνουν το 40% του μισθού τους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από την εταιρεία, και το άλλο 10% από τον ΟΑΕΔ.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση της Χαλυβουργικής δεν αποτέλεσε «έκπληξη» καθώς ήταν γνωστό ότι πέρυσι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα δεν λειτούργησε για πάνω από… 60 ημέρες. Ο βασικός λόγος, πέραν της ανυπαρξίας για εγχώρια ζήτηση προϊόντων χάλυβα, είναι ότι όπως και όλες οι ελληνικές βιομηχανίες, η Χαλυβουργική αδυνατεί να αντιπαρέλθει το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Εδώ και μια τετραετία, η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες καθώς η τελική τιμή των προϊόντων της διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα, κυρίως εξαιτίας του κόστους προμήθειας σε ρεύμα και αέριο όπως αυτό προσαυξάνεται από τους φόρους όπου η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στους πρωταθλητές στην Ευρώπη.
Μέχρι τα τέλη του 2012, η Χαλυβουργική έκανε «εξαγωγές επί ζημία» σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της στο εξωτερικό, τακτική που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς στις αρχές του 2013. Πέρυσι μάλιστα αποχώρησαν μέσω εθελουσίας εξόδου άλλα 160 άτομα, καθώς η εταιρεία συνέχιζε να γράφει υπέρογκες ζημιές, οι οποίες σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου