Γιώργος Φιντικάκης
Τα πάνω-κάτω στις σχέσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας φέρνουν οι νέες συμφωνίες για τα τιμολόγια στην υψηλή τάση που σύναψε πρόσφατα η επιχείρηση με το σύνολο της αγοράς. Κατ’ αναλογία εκείνης με την Αλούμινιον, έκλεισαν προ ημερών και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα με τον όμιλο Βιοχάλκο, τον Τιτάνα και τους υπόλοιπους βιομηχανικούς παίκτες.
Η είδηση ωστόσο βρίσκεται αλλού. Αφορά στον όρο που οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν και κυρίως στο πως αυτός μπορεί να οδηγήσει την επόμενη 3ετία σε δραστική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και λήγουν οι νέες συμφωνίες (έχουν ίδια διάρκεια με εκείνη της Αλουμίνιον), προβλέπεται ότι για όσες βιομηχανίες επιλέξουν να παραμείνουν πελάτες της ΔΕΗ, η τιμολόγηση θα είναι indexed, δηλαδή συνδεδεμένη με τη μηνιαία τιμή εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής αγοράς της επόμενης ημέρας. Τα όποια «ευνοικά» τιμολόγια παύουν να ισχύουν. Το γεγονός σημαίνει ότι από το 2024 και μετά, πιθανότατα το σύνολο των πελατών της επιχείρησης στην υψηλή τάση θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να καλύψει το ενεργειακό του κόστος.
Πρώτη, η Mytilineos, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας προανήγγειλε προ ενάμιση μήνα ότι αυτό θα γίνεται πλέον μέσω της δικής της ιδιόκτητης μονάδας CCGT, δίνοντας τέλος σε μια συνεργασία 60 ετών. Ολοι οι υπόλοιποι, έχουν κλείσει ή συζητούν με παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές προκειμένου να στραφούν στα πράσινα διμερή συμβόλαια. Αγορά που μέχρι τα τέλη του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να αντικαταστήσει πλήρως την παραδοσιακή εξάρτηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ.
Στόχος εξάλλου του ΥΠΕΝ, όπως είχε δηλώσει τον Μάιο ο Κώστας Σκρέκας είναι ήδη από το επόμενο έτος τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα. Στόχος που θα επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού ενίσχυσης με κρατικές εγγυήσεις (μέσω ταμείου εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί) και ενός πακέτου επιδοτήσεων των συμβάσεων αυτών, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Πράσινου Ταμείου, αλλά και από τον ΕΛΑΠΕ. Επιλέξιμες βιομηχανίες θα είναι όσες έχουν ενεργειακό κόστος άνω του 10% του κόστους παραγωγής και είναι εκτεθειμένες σε διεθνή ανταγωνισμό.
Το νέο τοπίο
Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη ; Σήμερα η πωληθείσα ηλεκτρική ενέργεια ετησίως της ΔΕΗ στους τελικούς καταναλωτές ανέρχεται σε 63-64 TWh. Εξ αυτών οι 5 περίπου TWh αφορούν την ΥΤ. Εφόσον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες εγκαταλείψουν από το 2024 και μετά τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγουν την indexed τιμολόγηση, η πωληθείσα ενέργεια της επιχείρησης θα πέσει στις 58- 59 TWh. Και κατ' επέκταση, το μερίδιό της στην λιανική, θα υποχωρήσει από το περίπου 64% σήμερα, κοντά στο 50%. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.
Κατ΄αυτή την εκτίμηση στην επόμενη τριετία- τετραετία θα επέλθει εξισορρόπηση στην αγορά, με τα μερίδια ΔEΗ και ιδιωτών να μοιράζονται στο 50-50. Θα σταματήσουν έτσι και οι συχνές οχλήσεις από τη DG Comp για τα υψηλά ακόμη μερίδια της επιχείρησης στην λιανική με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τις έρευνες που «τρέχει» σε βάρος της και τη γενικότερη στάση της απέναντι της.
Τα τέσσερα οφέλη
Στην ουσία, η επόμενη μέρα που φέρνουν οι νέες συμφωνίες ΔΕΗ - βιομηχανίας και ειδικά η ρύθμιση για indexed τιμολόγηση από τα τέλη 2023, είναι ότι μειώνουν δραστικά το μερίδιό της πρώτης και αλλάζουν το τοπίο στην λιανική του ρεύματος. Σταχυολογώντας τα οφέλη προκύπτουν τα παρακάτω :
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε από τις 31/12/2023 και μετά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να εγκαταλείψουν την ΔΕΗ.
Παύει η επιχείρηση να είναι ο δεσπόζων παίκτης.
Πλέον δεν έχει την υποχρέωση και τον ρόλο να καλύπτει την βιομηχανία της χώρας παρέχοντας φθηνό βιομηχανικό ρεύμα, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες.
Το γεγονός αυτό την απελευθερώνει, της επιτρέπει να δουλέψει σαν μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία και να αφοσιωθεί στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Όσο για αυτές καθ’ εαυτές τις νέες συμφωνίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι win-win, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Πιθανώς αυτές να ανακοινωθούν από τις ίδιες τις βιομηχανίες, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αλουμίνιον. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι νέες συμβάσεις δεν έχουν έκπτωση συνέπειας, ενώ το ποσοστό βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου