Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΑΠΟ 01.01.2024 ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ


Σύμφωνα  με τη Γενική Γραμματέα YΠ.Εργασίας Άννα Στρατινάκη:

Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομικότητα. «Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους μας, αν τινάζαμε στον αέρα την καλή πορεία της οικονομίας για να ακουστούμε ευχάριστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Το ξεπάγωμα αφορά 

  • περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο. 
  • όλους τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου (ΙΔΑΧ) και Ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ)
  • όπως επίσης και εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, εφόσον η αμοιβή τους είναι στα όρια του κατώτατου και δεν ορίζεται κάτι αντίθετο, από ειδική σύμβαση.

Όσοι προσλήφθηκαν μετά το 2012, το χτίσιμο της προϋπηρεσίας θα γίνει από 1/1/2024. Αυτό σημαίνει πως η υποχρέωση για τους νέους εργαζόμενους έρχεται εμπροσθοβαρώς.

Οι παλαιοί εργαζόμενοι είναι οι πλέον κερδισμένοι, καθώς γι' αυτούς συνεχίζει να μετρά ο ασφαλιστικός χρόνος από εκεί που σταμάτησε.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ, καθώς ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει όλα όσα αναφέρονται στη σύμβαση.

Για όσους έχουν ατομικές συμβάσεις, ισχύει η συμψηφιστική διαδικασία. Δηλαδή, οι προσαυξήσεις που μπορεί να έχουν λάβει κατά τη διάρκεια αυτής της 12ετίας που μεσολάβησε, αν είναι μεγαλύτερες από τις τριετίες που δικαιούνται, συμψηφίζονται.

Όσοι δεν έχουν ούτε κλαδική ούτε ατομική σύμβαση, καλούνται να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους την αύξηση του μισθού τους, με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και τις τριετίες που θα τον συνοδεύουν από 1η/1/2024, να αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας τους.

Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό  (10%), αναστέλλεται  αυτοδικαίως  η
ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα