Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel – Κώστας Λαγουβάρδος: Ο συνδυασμός της «ψυχρής λίμνης» με το βαρομετρικό χαμηλό δίνει επικίνδυνα φαινόμενα Τρίτη και Τετάρτη

ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ

Κακοκαιρία Daniel – Κώστας Λαγουβάρδος: Ο συνδυασμός της «ψυχρής λίμνης» με το βαρομετρικό χαμηλό δίνει επικίνδυνα φαινόμενα Τρίτη και Τετάρτη

Η κακοκαιρία Daniel είναι μια δυνητικά πολύ επικίνδυνη κακοκαιρία που σε κάποιες περιοχές θα έχει συνολικό ύψος βροχής ακόμα και τα 500 χιλιοστά τονίζει στο newsit.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Είναι μία μακρά κακοκαιρία τριών ημερών και κυρίως σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής χώρας θα πέσει σίγουρα πολλή βροχή», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος και απαριθμεί τις περιοχές όπου οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που επέφερε η κακοκαιρία Daniel μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Στην Ζαγορά είδαμε βροχή πάνω από 88 χιλιοστά, στην Μακρυκάπα Ευβοίας 70mm, στην Τραγάνα Φθιώτιδας 65mmκαι στον Θεολόγο όπως και στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους 50. Ήδη έχουμε μεγάλα ύψη βροχής αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή ο συνδυασμός της “ψυχρής λίμνης” με τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού στα χαμηλότερα στρώματα, θα δώσει εμμονή των φαινομένων και αύριο Τρίτη και την Τετάρτη».

Αυτό σύμφωνα με τον κ.Λαγουβάρδο «δείχνει ότι σε κάποιες περιοχές θα έχουμε συνολικό ύψος βροχής ακόμα και τα 500 χιλιοστά. Την μεγαλύτερη βροχόπτωση θα την εμφανίσει όλη η Θεσσαλία, οι Σποράδες, περιοχές της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Χαλκιδικής και τμήματα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Σαν συνολικό ύψος βροχής θα είναι μεγάλα στην Θεσσαλία και στην Πιερία».

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών εστιάζει την προσοχή εξηγώντας στο Newsit.gr καθώς «μιλάμε για μεγάλης διάρκειας κακοκαιρία, τα φαινόμενα θα επικρατήσουν μέχρι την Τετάρτη βράδυ και Πέμπτη πρωί. Δυνητικά είναι πολύ επικίνδυνη. Από πλευράς αναμενόμενων βροχοπτώσεων σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε στην διάθεσή μας, μας δίνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής και δείχνουν ακραία συμπεριφορά της κακοκαιρίας και θέλει πολλή προσοχή».


Η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά σε αυτές τις περιοχές που θα βρέξει. «Παράλληλα έρχονται και ψυχρότερες μάζες θα είναι κάτω από 30 βαθμοί Κελσίου. Το σημαντικό είναι η βροχόπτωση, όχι ο υδράργυρος. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση για τις έντονες βροχοπτώσεις σε επίπεδο χώρας, με κλίμακα από το 1 έως το 5, η κατηγορία τώρα είναι 5».

Πότε θα βρέξει στην Αττική

Όσον αφορά στην Αττική «θα βρέξει και αύριο Τρίτη και την Τετάρτη, ειδικά στα βόρεια του νομού. Φαίνεται προς το παρόν ότι η πρωτεύουσα δεν θα έχει επικίνδυνα φαινόμενα αλλά αυτό θέλει προσοχή και το παρακολουθούμε γιατί δυστυχώς στην Αττική δημιουργούνται προβλήματα και χωρίς έντονα φαινόμενα».

Ο μετεωρολόγος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που θα επικρατήσει στον Έβρο που καίγεται για περισσότερες από δύο εβδομάδες. «Θα έχουμε κάποιες βροχές αύριο και μεθαύριο, και το καλό είναι ότι δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρές οι βροχοπτώσεις. Άρα δεν θα έχουμε θέματα, ίσως βοηθήσει στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή».

Τέλος, ο κ.Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Newsit.gr επισημαίνει ότι «θέλει προσοχή αύριο Τρίτη όσον αφορά στους ανέμους γιατί θα έχουμε πολύ ισχυρούς βοριάδες. Το πολύ έντονο βορειοανατολικό ρεύμα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης στις περιοχές του βόρειου Αιγαίου με κατεύθυνση προς την Θεσσαλία και την Πιερία και έπειτα προς την Χαλκιδική θα ενισχύσει την ένταση των ανέμων. Θα είναι 7-8 μποφόρ κυρίως στο βόρειο Αιγαίο, θρακικό βόρειο Αιγαίο και προς την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα