Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου/www.capital.gr

Θετική έκβαση υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ είχε η υπόθεση της προσφυγής που κατέθεσε στο ΣτΕ η εταιρεία Landys+Gyr για τον αποκλεισμό της από το μεγάλο διαγωνισμό των έξυπνων μέτρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο έκρινε ότι ορθά η εταιρεία έμεινε εκτός της διαδικασίας, υοιθετώντας την άποψη του ΔΕΔΔΗΕ. 

Αν και η ελληνική θυγατρική της ελβετικής εταιρείας έχει προαναγγείλει την προσφυγή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εντούτοις η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τα τέσσερα σχήματα που έχουν προκριθεί.

Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανόν εντός του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο μεγάλο διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών έχουν προκριθεί:


1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ αφορά στην αντικατάσταση των περίπου 7 εκατομμυρίων συμβατικών μετρητών και θεωρείται κρίσιμος για την αγορά ηλεκτρισμού, με δεδομένο ότι οι έξυπνοι μετρητές θα ανοίξουν μια σειρά από δυνατότητες που σήμερα δεν υπάρχουν με τους υφιστάμενους συμβατικούς μετρητές. Δυνατότητες που αφορούν τόσο στη διαχείριση των βλαβών και τη γρήγορη αποκατάσταση των διακοπών, την τηλεμέτρηση, αλλά πρωτίστως στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης.

Εάν δεν παρουσιαστούν νέα προβλήματα και καθυστερήσεις στον διαγωνισμό που ήδη τρέχει από το Δεκέμβριο του 2021, τότε εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 μπορεί να έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφιακών μετρητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα