Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Συμφωνία της ΔΕΗ για 10ετές PPA με την ΤΙΤΑΝ – Από την ΗΡΩΝ η προμήθεια της τσιμεντοβιομηχανίας

Κώστας Δεληγιάννης

https://energypress.gr/

Μετά τη Viohalco, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ γίνεται ο δεύτερος βιομηχανικός καταναλωτής που συνάπτει διμερή σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες το PPA έχει 10ετή διάρκεια, ενώ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. 

Η σύμβαση ακολουθεί την ίδια «αρχιτεκτονική» με το PPA μεταξύ της ΔΕΗ και της Viohalco, το οποίο έχει προηγηθεί. Έτσι, σε πρώτο στάδιο, οι ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας θα καλύπτονται με φυσική παράδοση ρεύματος από μονάδες της ΔΕΗ συμβατικού μείγματος καυσίμου (λιγνίτες και νερά). 

Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση η ενέργεια που θα παράγεται από τη ΔΕΗ θα διοχετεύεται προς την ΤΙΤΑΝ μέσω τρίτου προμηθευτή, δηλαδή μέσω του Ήρωνα. Στη συνέχεια, το συμβόλαιο θα γίνει 100% «πράσινο», με την απαιτούμενη ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη της σύμβασης σε «πράσινο» PPA θα έχει δύο σημαντικά οφέλη για τον off-taker, ξεκινώντας από το γεγονός ότι θα μειωθεί το κόστος τροφοδοσίας του με ρεύμα. Παράλληλα, θα επιτρέψει στην τσιμεντοβιομηχανία να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας τους ρύπους του λεγόμενου Scope 2 (ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση). 

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησης του PPA, ωστόσο, το βασικό πλεονέκτημα και για τους δύο αντισυμβαλλόμενους είναι πως θα θωρακισθούν από οποιοδήποτε νέο σκαμπανέβασμα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η ΤΙΤΑΝ αποκτά πολυετή «ορατότητα» για το ενεργειακό της κόστος, δηλαδή για μία πολύ σημαντική παράμετρο (και εξαιρετικά αβέβαιη ειδικά τα τελευταία χρόνια) για το κόστος παραγωγής της. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ «κλειδώνει» για το ίδιο διάστημα την τιμή πώλησης για την παραγωγή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της. 

Η συμμετοχή της ΗΡΩΝ  

Η υλοποίηση του PPA από την εταιρεία προμήθειας του Ομίλου ΗΡΩΝ έρχεται να ενισχύσει τις ανακατατάξεις στην προμήθεια της υψηλής και μέσης τάσης – ανακατατάξεις που ξεκίνησαν με την ανάληψη από την ΗΡΩΝ και του PPA της ΔΕΗ με τη Viohalco. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει τη διαχείριση τριών ακόμη «πράσινων» PPAs – τα οποία σύναψε η η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE) με ισάριθμες εγχώριες βιομηχανίες. 

Η ΗΡΩΝ εμπλέκεται στις διμερείς συμβάσεις καταρχάς ως προμηθευτής, καθώς εκπροσωπεί τις βιομηχανίες – αγοραστές, λειτουργώντας ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και πάροχος (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στον τελική καταναλωτή. Έτσι, αποτελεί τον απαραίτητο «μεσολαβητή» ώστε η παραγόμενη ενέργεια να διαμορφωθεί στο πρόφιλ κατανάλωσης του off-taker. 

Στην περίπτωση των «πράσινων» PPAs, σημαντικό ατού της ΗΡΩΝ αποτελεί η Optimus, ο μακράν μεγαλύτερος ΦΟΣΕ και θυγατρική της εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς ΑΠΕ στην αγορά. Έτσι, όπως έχει γράψει το energypress, «ΗΡΩΝ προμήθεια» και Optimus έχουν δημιουργήσει ένα one stop shop, που διαχειρίζεται και υποστηρίζει τις διμερείς συμφωνίες.  

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ 

Όπως έχει γράψει το energypress, ήδη η ανάληψη του PPA ΔΕΗ – Viohalco από την ΗΡΩΝ έχει ως συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το μερίδιο προμήθειας της εταιρείας στην υψηλή τάση. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,25%. Όπως είναι φυσικό, η διαχείριση και του PPA ΔΕΗ – ΤΙΤΑΝ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερα τα μερίδια του ΗΡΩΝ.   

Από την άλλη πλευρά, για τη «ΔΕΗ προμήθεια» η σύναψη του PPA με την ΤΙΤΑΝ σημαίνει πως η εταιρεία χάνει από «πελάτη» την τσιμεντοβιομηχανία, περιορίζοντας επομένως ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της στη λιανική αγορά (με όρους εκπροσώπησης φορτίου). Επομένως, γίνεται ένα ακόμη βήμα για την εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας μας, δηλαδή τη μείωση του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» κάτω από 50% στη λιανική ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα