Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η «λυπητερή» στους λογαριασμούς ρεύματος με τις νέες ρυθμιζόμενες χρεώσεις Χρήσης Δικτύου – Έπονται αυξήσεις και στα ΥΚΩ

Μιχάλης Μαστοράκης

https://energypress.gr

Αντιμέτωποι με ένα πρόσθετο κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται αυτή την περίοδο οι καταναλωτές, καθώς πλέον τα τιμολόγια περιλαμβάνουν τις αυξημένες χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΧΧΔ) που ξεκίνησαν τον Ιούλιο με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου.


Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ήδη από τις αρχές του χρόνου έχει υιοθετήσει νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου με κύριο κριτήριο πλέον την ισχύ έναντι της κατανάλωσης. Αυτό οδήγησε σε νεότερη απόφασή της στα τέλη του περασμένου Μαρτίου με την οποία αναθεώρησε τα δύο σκέλη που συναπαρτίζουν τις χρεώσεις χρήσης δικτύου. Για την μεν χρέωση ισχύος υπήρξε αναπροσαρμογή προς τα πάνω στα 4,434 ευρώ ανά kVA ανά έτος, από 0,52 ευρώ και για τη δε χρέωση ενέργειας μείωση στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0213 ευρώ.

Δεδομένης της νέας μεθοδολογίας που προκρίνει την χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης καθώς και την νέα τιμολόγηση των ΧΧΔ, μεγαλύτερη επιβάρυνση υπόκεινται οι οικιακοί καταναλωτές με τριφασική εγκατάσταση έναντι των νοικοκυριών με μονοφασική παροχή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή (8 kVA) και κατανάλωση ρεύματος όσο ο εγχώριος μέσος όρος (2747,3 κιλοβατώρες ετησίως) θα καταβάλει σε ετήσια βάση 74,35 ευρώ για ΧΧΔ από 62,68 ευρώ που ίσχυε μέχρι τις 31 Απριλίου. Η αύξηση είναι της τάξης του 19% που πρακτικά μεταφράζεται σε επιπλέον 0,9725 ευρώ σε μηνιαία βάση για ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή.  

Από την άλλη πλευρά, ένα νοικοκυριό με τριφασική παροχή (25 kVA) και πάλι με κατανάλωση ρεύματος όσο ο εγχώριος μέσος όρος (2747,3 κιλοβατώρες ετησίως) θα καταβάλει σε ετήσια βάση 149,72 ευρώ από 71,52 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 6,5166 ευρώ σε μηνιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η πρόσθετη επιβάρυνση είναι ποσοστιαία πολύ μικρότερη, αν υπολογισθεί στο πλαίσιο του συνολικού ποσού ενός λογαριασμού ρεύματος (ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

Τριφασική παροχή συναντάται ως επί το πλείστον στα καινούργια σπίτια, σε επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και σε ένα πλήθος υφιστάμενων οικιακών καταναλωτών, ιδίως, όσους έχουν εγκαταστήσει αντλίες θερμότητας, θέρμανση με ηλεκτρισμό και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις που απαιτούν μεγαλύτερη της μονοφασικής παροχής, ισχύ.

Να προσθέσουμε ακόμη ότι έπεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω και των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο λογαριασμό ρεύματος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα