Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Συνεχίζουμε "ON LINE"...νέα σεζόν 2023-2024

 του Μάκη Παπαδόπουλου

Φίλοι και φίλες του διαδικτυακού "ONLINE",  σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται και ο  12ος χρόνος  από τη έναρξη λειτουργίας του blog (27-12-2011) και έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 37.500 αναρτήσεις  και τις 168 χιλ. προβολές τους τελευταίους 12 μήνες.





H xώρα μας, μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συντριβή της αντιπολίτευσης, πέρασε ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια με εκατοντάδες φωτιές σε όλη την χώρα.
O κρατικός μηχανισμός βρέθηκε να λειτουργεί στο…κόκκινο, για πολλές μέρες , με τις πυρκαγιές στην Αττική και στον Έβρο να αποτελούν το πεδίο της μεγάλης μάχης που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε το εφετινό καλοκαίρι ως το χειρότερο, ωστόσο η Κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη και ανίκανη να διαχειριστεί τις δασικές πυρκαγιές.
Επιτέλους,κάποια στιγμή στην Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσουν να λάβουν μέτρα πρόληψης, γιατί η φωτιά αποδεικνύεται ότι δύσκολα σβήνει , αν ξεφύγει την πρώτη ώρα.Ας δουν για παράδειγμα στη Βουλγαρία , με πυκνά δάση σαν τα δικά μας, γιατί δεν είχαν φέτος τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα;
Επ αυτού, του θέματος, διαβάστε παρακάτω από το πρόσφατο άρθρο του Δρ. Ελευθέριου Σταματόπουλου Δασολόγου Περιβαλλοντολόγου, στο “KReport που δημοσιεύτηκε στη στήλη του Γ.Παπανικολάου "new deal" στο euro2day.gr

«Ένα Δάσος δεν καίγεται ποτέ ή καίγεται πολύ δύσκολα, όταν είναι σε διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι αποκομίζεται συνεχώς ξυλώδης όγκος και ο πλεονάζων (σ.σ. έτοιμη καύσιμη ύλη αν δεν αποσυρθεί έως το καλοκαίρι) απομακρύνεται μέσω των υλοτομιών. Μόνο που στις υλοτομίες πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Πρέπει να ξέρεις πού, ποτέ, ποσό και πώς υλοτομείς. Φυσικά, οργανώνεις την πλήρη διάνοιξη του δάσους με δρόμους πρόσβασης σε όλο το δάσος, αλλά με Δασικούς δρόμους που ορίζονται από διεθνείς προδιαγραφές.

Είναι αυτονόητο ότι η Δασική Διαχείριση «γεννάει» και το σχέδιο Πυροπροστασίας.

Όταν πιάσει φωτιά σ’ ένα δάσος πολύ μεγάλη σημασία έχει η πρώτη πλήξη της φωτιάς. Είναι αυτό που έλεγε ο καθηγητής Δασολογίας Σπύρος Ντάφης: Την φωτιά στην αρχή την σβήνεις με ένα ποτήρι νερό (Αργότερα το αντέγραψε και ο κος Φούρλας). Αν αργήσεις, το πιθανότερο είναι να ηττηθείς. Αξιόπιστη πρώτη πλήξη σημαίνει ότι λειτουργείς βασικά πυροφυλάκια που διαθέτουν όλα τα μέσα επικοινωνίας και παρατήρησης. Η χώρα μας έχει πάνω από 200 τέτοια μεγάλα πυροφυλάκια σε αντίστοιχες κορυφές, όμως τα περισσότερα είτε απαξιώθηκαν είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Παράλληλα απαιτούνται ευέλικτα οχήματα, κυρίως μέσα στα δάση, με μια μικρή ομάδα (2-3 άτομα) το κάθε ένα. Σύμφωνα με τα σχέδια πυροπροστασίας, 400-600 τέτοια οχήματα αρκούν για να έχεις σημαντικά αποτελέσματα πρώτης πλήξης.

Όταν δεν λειτουργήσει η πρώτη πλήξη, τότε πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή πλήρες αντιπυρικό σχέδιο κυρίας πλήξης. Πόσες δυνάμεις χρειάζεσαι, πότε και πού, από πού θα μπουν οι δυνάμεις σου και από πού θα βγουν, πού μπορούν να ανεφοδιαστούν ή να ξεκουραστούν χωρίς να βγουν από το δάσος, ποιο τμήμα του δάσους πιθανόν θα θυσιαστεί και τι δεν πρέπει να θυσιαστεί με κανέναν τρόπο. Πού θα χρειαστείς ρίψεις εναέριων μέσων για να ταπεινώσουν την φωτιά και να την πλησιάσεις για πλήρη κατάσβεση, πού πιθανόν θα κάνεις χρήση αντιπύρ (που έχει ξεχαστεί) και με ποιους, πού θα υποχωρήσεις σε εναλλακτικές γραμμές δευτερεύουσας πλήξης… και εκατοντάδες άλλους παράγοντες.

Τα δάση καίγονται τον χειμώνα… Όταν δεν προετοιμάσεις τα δάση έτσι ώστε να μην καίγονται, τότε να είσαι σίγουρος ότι σύντομα θα καούν».

Τώρα στο μέτωπο της οικονομίας, συνεχίζει να  καλπάζει  ο  πληθωρισμός , κάτι το οποίο φαίνεται καθημερινά στο καλάθι της νοικοκυράς στα Super Market. 
Δυστυχώς, μια από τις αιτίες του, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται , αν και οι ενδείξεις είναι ότι πλησιάζει στο τέλος του (μέχρι το τέλος του χρόνου)Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικός δρόμος για την Ουκρανία που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε νίκη επί της Ρωσίας και αυτό σημαίνει πως δεν θα κερδίσει ποτέ την ελευθερία της στο πεδίο της μάχης. Για να διατηρήσει το έδαφος που κατέχει αυτή τη στιγμή και για ν’ αποτρέψει την απώλεια οποιασδήποτε άλλης γης, η Ουκρανία πρέπει να δεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα και να επιδιώξει το πάγωμα της σύγκρουσης, ώστε ν’ αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Δύση έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση στρατηγικής σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, ήτοι στην οικονομική ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ  η Ρωσική πλευρά θα εμείνει στη διατήρηση κατειλημμένων περιοχών, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το Κίεβο σε έναν απολύτως καθορισμένο χώρο που θα συνιστά τη λεγόμενη «Νέα Ουκρανία». 

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού , κάποιοι εξωτερικοί κύκλοι επιθυμούν την αποδυνάμωση των ΗΠΑ, δείτε τι γίνεται με την περίπτωση Μπάιντεν- Τραμπ. Σε ένα χρόνο οι Αμερικανοί πάνε να ψηφίσουν έναν από τους δύο , ο πρώτος γέροντας με άνοια και ο δεύτερος διώκεται από τον πρώτο με πιθανά τραγικές συνέπειες για τη χώρα τους. Εάν η δίωξη κατά του Τραμπ απορριφθεί , θα πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων φιάσκο.

Στα Εθνικά θέματα , μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέσα στο καλοκαίρι, συμφώνησαν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών. Για να δούμε!

Η Κυβέρνηση τώρα , όπως κάθε χρόνο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της, στη ΔΕΘ (09-10.09.2023) και είναι έτοιμη να παρουσιάσει την πολιτική της για την επόμενη 4ετία, βάζοντας την βελτίωση των μισθών & την επενδυτική βαθμίδα σε πρώτο πλάνο.
Με στόχευση την Οικονομία, φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο- φυσικό αέριο και θα συνεχίσει με το Market Pass & το Youth Pass. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι για πόσο θα συνεχιστεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με επιδότησή τους από το Κράτος, κυρίως την περίοδο του χειμώνα, όταν θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης. 

Το "ON LINE" συνεχίζει να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ , παρόλο που ξεκίνησε με παραφωνίες (παραίτηση Υπουργού με το "καλημέρα", μεγάλες καταστροφές από τις καλοκαιρινές φωτιές) και δυστυχώς χωρίς αντιπολίτευση, κάτι που  "χαλαρώνει" όλες τις Κυβερνήσεις. Ας ευχηθούμε,  η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ να βρει και πάλι τον βηματισμό της προς όφελος του Ελληνικού Λαού και της χώρας (μάλλον θα απαιτηθεί ανασχηματισμός, γιατί κάποιες επιλογές Υπουργών φαίνεται να είναι τελείως ακατάλληλες).
To "ON LINE" θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ελέγχει την εξουσία ασκώντας κριτική όταν απαιτείται.Για κάθε σχόλιο ή πρότασή σας , μπορείτε να μου γράφετε στο mail "eft.papadopoulos@gmail.com" . 

Εύχομαι σε όλους Καλό Φθινόπωρο,
και
Καλή σεζόν 2023-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα